Παγκρήτια Τράπεζα: Ξανά στο τραπέζι μπαίνει η συγχώνευση με Χανίων και η συμφωνία με QQuant

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Ξανά στο τραπέζι μπαίνει η συγχώνευση με Χανίων και η συμφωνία με QQuant
Επί τάπητος βάζει ο νέος επενδυτής στην Παγκρήτια, δύο από τις συμφωνίες που έχουν δρομολογηθεί από την Διοίκηση της Τράπεζας υπό την παλαιά μετοχική σύνθεση.

Επί τάπητος βάζει ο νέος επενδυτής στην Παγκρήτια, δύο από τις συμφωνίες που έχουν δρομολογηθεί από την Διοίκηση της Τράπεζας υπό την παλαιά μετοχική σύνθεση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία Διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Αθήνα, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου Αντώνη Βαρθολομαίου και του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest Holdings, παρουσία νομικών συμβούλων και στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της τράπεζας. Η Thrivest Holdings με αποκλειστικούς μετόχους τους Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου είναι ο κύριος μέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς απέκτησε ποσοστό 32,5% κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Τράπεζα στις 27 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση Βαρθολομαίου – Εξάρχου δύο ήταν τα θέματα συζήτησης. Αφενός, η συμφωνία που είχε υπογράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν η Παγκρήτια Τράπεζα για τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και αφετέρου, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που έχει ανατεθεί στην QQuant.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τους όρους συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, καθώς διαπιστώθηκαν σημεία που πρέπει να επανεξεταστούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.

Στη συνάντηση Βαρθολομαίου – Εξάρχου κρίθηκε επίσης επιβεβλημένη η επανεξέταση των όρων της συμφωνίας της Παγκρήτιας με την Qquant, ώστε να διασφαλιστούν κατά το μέγιστο τα συμφέροντα της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και ακολούθως η εξαγορά του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC είναι δύο ενέργειες που θα προχωρούσαν μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Παγκρήτιας και όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Τράπεζας, θα ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό της Παγκρήτιας και θα συμβάλουν καταλυτικά στην εξυγίανση και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το πλάνο αυτό είχε επεξεργαστεί και ο πρώην στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα. Μετά την είσοδο Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου ως μεγαλομετόχου και στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια, το Lyktos Group μείωσε το ποσοστό του στο 11,25%, με τον Μ. Σάλλα, ωστόσο, να δηλώνει ότι θα στηρίξει τον νέο στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου που έχει καταρτιστεί για την Παγκρήτια.

Υπενθυμίζεται ότι η Lyktos Participations απέστειλε στις 31 Οκτωβρίου επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, με την οποία έχει ζητήσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αλλαγή Διοίκησης στην Τράπεζα.

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας απάντησε ότι θα συνεδριάσει και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με τον Νόμο. Κύκλοι των νέων μετόχων σχολίαζαν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συνήθεις ρυθμιστικές διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες διαρκούν έως 60 ημέρες, ώστε ο νέος κύριος μέτοχος, η Thrivest Holdings, να μπορεί να εκπροσωπηθεί στην γενική συνέλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε εκδόσεις ομολόγων προχωρούν Πειραιώς και Εθνική μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Το ομόλογο της ΕΤΕ - Γρίφοι στις μικρές τράπεζες - Τι τρέχει με ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ - Ποιοι σκανάρουν πακέτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider